نمایشگاه علم و فناوری آبان 1402
دوازدهمین مراسم هفته ترویج علم ایران، با افتتاحیه و گرامیداشت روز جهانی علم به منظور خدمت به صلح و توسعه، در تاریخ ۱۹ آبانماه ۱۴۰۲، در محل آسماننمای گنبد مینا در منطقه فرهنگی و گردشگری عباسآباد برگزار گردید. این مراسم با حضور جمعی از مسئولان و مدیران علمی و سیاسی کشور برگزار شد.
شرکت فنی مهندسی صنعت سامه با نام تجاری 3dRD پرینترهای سه بعدی تولید این شرکت را در این نمایشگاه برای عموم بازدیدکنندگان به نمایش گذاشت.
در مراسم گرامیداشت روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه و افتتاحیه دوازدهمین رویداد هفته ترویج علم ایران، مجید قاسمی، رئیس شورای انجمنهای علمی با اشاره به لزوم حرکت از وضعیت فعلی به سمت مطلوب، اظهار کرد: “حمایت از پژوهشگران و دانشگاهیان امری ضروری برای رسیدن به مطلوب است. با این وجود هیچ برنامه راهبردی قابل اعتنایی در حوزه علم وجود ندارد؛ اما اگر برنامه راهبردی وجود داشته باشد، مطلوب و ابزار رسیدن به مطلوب کاملاً ملموس خواهد بود.”
قاسمی تصریح کرد: “اگر امروز در رشتههای علوم پایه داوطلبی وجود ندارد، به دلیل فقدان تقاضای علمی و راهبردی است. در دانش فرسوده، دانشمند بیعمل و دانشمندی که خیر عمومی را لحاظ نمیکند، خردی نیست.”
علیرضا مهاجری، مدیر آسماننمای گنبد مینا در ادامه مراسم با اشاره به نقش مهم علم در توسعه و صلح به جهانی، گفت: “این مرکز سالهای سال در ترویج علم به خصوص علم نجوم پیش قدم بوده و هست و برای آشنایی بیشتر جوانان گامهای بلندی برداشته است. برنامه این مرکز ترویج علوم دیگر علاوه بر علم نجوم است در علوم دیگر نیز اقدامات ویژهای برای ترویج انجام شود.”
مهاجری تاکید کرد: “کشور در سالهای اخیر در رشد علمی بسیار موفق عمل کرده است؛ اما در ترویج علم و تزریق علم به زندگی اجتماعی هنوز راه بسیار است.”
نسرین مصفا، رئیس انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد گفت: “روزهای بدی در عرصه بینالمللی سپری میشود که نشان میدهد علم هم نمیتواند به تنهایی صلحآفرین باشد.”
مصفا با بیان اینکه اعتمادسازی به علم و عالم اهمیت دارد، اظهار داشت: “چنین رخدادهایی، پیشرفتهای علمی و به تبع آن ارتباطات علمی را به سمت نابودی سوق میدهد که این مهم در دراز مدت بشریت را با مشکلات عدیدهای مواجه خواهد کرد. جنگ در غزه نه فقط ارزشهای انسانی بلکه علم را هم به چالش کشیده است و نشان داد پیشرفت علم و فناوری بدون معنای انسانی نتیجهای جز تخریب زندگی انسان و انسانیت نخواهد داشت.”
در ادامه مراسم، سیاوش صفاریانپور با اشاره به شعار علم برای صلح و توسعه، گفت: “جهان امروز برای اینکه بتواند از علم برای رسیدن به توسعه استفاده کند، نیاز به صلحی فراگیر دارد؛ صلح انسان با انسان و صلح انسان با طبیعت گمشده بزرگ امروز هستند.”
صفاریانپور در ادامه با اشاره به نقش مهم آسماننمای گنبد مینا در ترویج علم نجوم، گفت: “این مرکز در سالهای گذشته تاثیر بسیار زیادی در رونق علم نجوم به ویژه نجوم آماتوری داشته است و قطع به یقین ارتقا تکنیکی این مرکز میتواند به نتایج بزرگتر و مهمتری منتج شود.”
اکرم قدیمی، رئیس انجمن ترویج علم در سخنرانی خود، گفت: “امسال، ضمن بزرگداشت سال بینالمللی علوم پایه برای توسعه پایدار، با توجه به اهمیت این موضوع، این سال بنا به پیشنهاد یونسکو به دهه بینالمللی علوم برای توسعه پایدار (۲۰۲۴-۲۰۳۳) تبدیل شد. در این راستا در این هفته انجمن نشست شیوههای ترویجی علوم پایه و بنیادی و نشستی با عنوان اولویت تغییر اقلیم در ایران چیست؟ با حضور اساتید پیشکسوت و نامدار کشور در روز ۲۳ آبان برگزار خواهد کرد. همچنین یونسکو امسال بر اهمیت اعتماد عمومی به علم تأکید دارد و معتقد است علم در جستجوی مداوم کشف حقیقت است.”
قدیمی یادآور شد: “رشد روزافزون علم و فناوری از یک سو، موجب ارتقای کیفیت زندگی و رفاه اجتماعی میشود و از سوی دیگر، به مشارکت فعال مردم منجر خواهد شد. در جهان در حال تغییر امروزی، حمایت از علم و پژوهشگران سنگبنای توسعه علمی است. تا زمانی که با خود صلح نکنیم هرگز نمیتوانیم در جهان بیرون به صلح برسیم.”
دوازدهمین دوره مراسم هفته ترویج علم از روز جمعه ۱۹ آبانماه ۱۴۰۲ آغاز و به مدت یک هفته با برنامههای متعدد مانند برپایی رویدادها، کارگاهها، نمایشگاهها، سخنرانیها و پنلهای تخصصی تا روز پنجشنبه ۲۵ آبانماه با مراسم بیستوچهارمین دوره اهدای جایزه ترویج علم ادامه خواهد داشت.