نه، اشتباه نکنید! منظور ایجاد توهم سه بعدی بر روی سطح کاغذ یا لنتیکولار نیست که چاپ جزء جدانشدنی آن است، منظور همان چاپگرهایی است که در مقالات پیشین از آنها نام برده شد همانهایی که اخبارشان اکثر سایتها را اشغال کرده است.

همزمان با پیشرفت این تکنولوژی به زودی با جستجوی کلمه Print بیشترین سایتهای قابل دسترس متعلق به این نوع از چاپ خواهد بود!

پرینت سه بعدی تولید و نمونه سازیپرینت سه بعدی، تولید و نمونه سازی قطعه

اما آیا چاپ سه بعدی واقعا چاپ است؟!

پس چرا چاپخانه داران از این تکنولوژی جدید احساس خطر نمیکنند؟!

مسلما چیزی که فضای سایبری را اشغال کند به زودی زندگی روزمره را نیز اشغال خواهد کرد. احساس خطری نیست چون چاپ سه بعدی، چاپ نیست. اجازه بدهید تنها به این استدلال ساده اکتفا نکنیم. در این گزارش همراه ما باشید.

جرقه های فناوری نوظهور چاپگرهای سه بعدی از اوایل دهه 80 میلادی به چشم میخورد. اولین چاپگر سه بعدی را فردی به نام چاک هال Chuck Hull از شرکت 3Dسیستم ساخت. اما تا سال 2010 که به مصرف تجاری برسد حرفی از آن در میان نبود. با آغاز قرن 21 رشد زیادی در فروش این دستگاهها به وجود آمد و قیمت آنها به شکل قابل توجهی کاهش یافت. بر اساس ، مشاوره Wohlers Associates گزارش بازار و خدمات چاپگرهای سه بعدی در سال 2012 ارزشی معادل 2.2 بیلیون دلار در سراسر جهان داشته است.

فناوری تولید افزایشی 3D print

فناوری تولید افزایشی (Additive) یا چاپ manufacturing technology سه بعدی 3D print به فرایند ساخت یک شئ سه بعدی اطلاق می شود. با استفاده از این تکنولوژی میتوان هر شکل از یک مدل دیجیتالی را با گذاشتن و فشردن لایه هایی از مواد مختلف روی یکدیگر ایجاد کرد. علت استفاده از واژه چاپ print به کارگیری مکانیسم جوهر افشان در این دستگاه هاست یعنی برای ساخت شیئ به جای مرکب، مواد مختلفی همچون پلاستیک (فیلامنت) ، فلز مذاب و یا هر ماده مشابه دیگری را به صورت دقیق و لایه های افقی در محل های مشخص شده توسط فایل کامپیوتری، گذاشته میشود. در نتیجه با وجود بکارگیری تکنولوژی مربوط به چاپ محصول نهایی چاپگرهای سه بعدی شباهتی به محصول چاپی ندارد.

البته باید متذکر شد که اصطلاح چاپ سه بعدی به فن آوری همچون ماشینکاری سنتی نیز اطلاق میشود که بر پایه تراشیدن و کم کردن مواد (فرآیندهای کاهشی) استوار است.

>> بیشتر بدانید: 5 نوع پیشرفته مواد برای چاپ با پرینتر سه بعدی

چاپ سه بعدیتولید قطعات سه بعدی با چاپگر سه بعدی

ارتباط تولیدات چاپگر سه بعدی با تعریف سنتی صنعت چاپ

هر تکنولوژی که بتواند همه چیز از قطعات ماشین آلات مختلف و شاتلهای فضایی گرفته تا اعضای مصنوعی و اخیرا بعضی اعضای واقعی بدن و حتی غذا بسازد مطمئنا نقل محافل میشود. هایدی تالیور والکر از متخصصان پایگاه دیجیتال نیروانا در این باره مینویسد: «امروزه در بسیاری از سمینارها و جلسات مسئولان و فعالان بخش چاپ درباره چاپ سه بعدی صحبت میشود و برخی افراد حتی چاپ سه بعدی را به دلیل روند ساخت لایه های اجسام نوعی از چاپ میدانند اما زمانی که محصولات تولید شده توسط چاپگرهای سه بعدی را مشاهده میکنیم متوجه میشویم تولیدات این صنعت و فرآیند تولید آنها هیچ ارتباطی به تعریف سنتی صنعت چاپ ندارد».

برخی افراد حتی چاپ سه بعدی را به دلیل روند ساخت لایهای اجسام نوعی از چاپ میدانند اما زمانی که محصولات تولید شده توسط چاپگرهای سه بعدی را مشاهده میکنیم متوجه میشویم تولیدات این صنعت و فرآیند تولید آنها هیچ ارتباطی به تعریف سنتی صنعت چاپ ندارد.

همانطور که مشهود است این متخصص صنعت چاپ نیز همچون ما معتقد است که با وجود شباهت هایی که میان چاپ مرکب بر روی کاغذ با تولید اجسام سه بعدی هست اما تفاوت تکنولوژیک آنها، مواد مورد استفاده و محصول های نهایی این دو فناوری و بویژه استفاده های متفاوت این محصولات، مشتریها و بازارهای متفاوت آنها، تفاوتهای فاحشی میان چاپ سنتی و چاپ سه بعدی ایجاد میکند. تا جایی که این دو را از هم جدا کرده و تنها نامی از چاپ بر روی این فناوی باقی میماند.

>> بیشتر بدانید: راهنمای خرید بهترین پرینتر سه بعدی

دیلایل تشدید استفاده از فعل چاپ کردن در تولیدات پرینتر سه بعدی

توهم چاپ بودن چاپگرهای سه بعدی زمانی تشدید شد که شرکتهایی همچون HP که در زمینه چاپ و پرینترهای خانگی شهره اند، وارد میدان شدند و اعلام داشتند که چاپگرهای سه بعدی خانگی تولید خواهند کرد! مورد توهم ساز دیگر فعل چاپ کردن است که برای عمل تولید محصول ساخته شده توسط این دستگاه بکار می رود، به عنوان مثال میگویند فلان چاپگر سه بعدی توانست کلیه چاپ کند! به هرحال این فناوری جدید را در نمایشگاههای مربوط به چاپ نیز میتوان یافت.

چاپگر سه بعدی در نمایشگاه های بین المللی داخل ایران

در نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی که همزمان با نمایشگاه چاپ و بسته بندی برگزار شد شاهد حضور غرفه شرکت 3dRD بودیم که چاپگر سه بعدی را به نمایش گذاشته بود. شرکت 3dRD تولیدکننده چاپگرهای سه بعدی در ایران است. این شرکت یکی از اهداف شرکت در نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی را جهت معرفی محصول و ارائه خدمات دستگاه به آن دسته مشتریانی که نیاز به ساخت قطعه سه بعدی با قیمت ارزانتر نسبت به قالبسازی یا ریخته گری دارند بیان داشت اما عنوان نمود که در نمایشگاه های دیگری همچون نمایشگاه صنعت و الکامپ نیزحضور فعالی دارند.

چاپگر سه بعدی 3dRD در نمایشگاهغرفه 3dRD در نمایشگاه بین المللی

 کارشناس فروش برند 3dRD در مورد چاپگر سه بعدی و کاربردهایش در زمینه چاپ و تبلیغات گفته است:  ” همانطور که از نام چاپگر سه بعدی پیداست این دستگاه برای ساخت یک نمونه از مدل سه بعدی طراحی شده توسط کامپیوتر و یا اسکن شده توسط اسکنر سه بعدی بکار میرود. چاپگر سه بعدی یا نمونه ساز سریع یکی از جدیدترین دستگاه های مدلسازی است. این چاپگرها مدلها و روشهای کار متفاوتی دارند که بسته به نوع دستگاه و روش کار آن تقریبا بدون هیچ محدودیتی و بدون نیاز به قالبسازی میتوان هرگونه مدل پیچیده سه بعدی را ساخته و از آن یک نمونه اولیه تولید کرد.”

چاپگرهای سه بعدی این امکان را به کاربر میدهد که در هر زمینه ای اعم از : قالبسازی، ماکتسازی، قطعات صنعتی و هنری، نمونه سازی قبل از تولید انبوه و … قطعه مورد نظر را به صورت سه بعدی، (به اصطلاح خودمان پرینت به صورت حجم) چاپ بگیرد و این نیاز به طراحی سه بعدی نیز دارد.

کارشناس فروش 3dRD در زمینه مشتریان این دستگاه ها گفت: « قالبسازی کار پیچیده ای در صنعت جواهرسازی است. دستگاه های ما نیز بیشترین کاربردشان در این زمینه است. اما در صنایع پزشکی و دندان پزشکی و نیز صنایع نظامی کاربرد دارند ».

استفاده تبلیغاتی از چاپگر سه بعدی

این دستگاه بیشتر کاربرد صنعتی دارد اما در زمینه چاپ و تبلیغات نیز میتواند کاربرد فراوانی داشته باشد به عنوان مثال مشتری داشتیم که هم تولید ماکت سد کرج را انجام داده بود و هم نمونه جاسوئیچی آن را نیز با دستگاه ساخته بود. از دیگر نمونه های تبلیغاتی میتوان زیرلیوانی سه بعدی، تقویم های سه بعدی رومیزی و یا حتی تابلوهای سردر شرکتها را نام برد. تابلوسازی نوعی از تبلیغات است و شرکتی که بخواهد سردر متفاوت و شکیلی داشته باشد با توجه به عمر طولانی مواد مورد استفاده در این محصول و قابلیت چاپ پذیری آن میتواند سردر شرکت و یا تابلو رومیزی را با این دستگاهها به صورت سه بعدی چاپ کند.

به هر حال این تکنولوژی جدیدی است که به بسیاری از کاربردهایش به خصوص در زمینه تبلیغات فکر نشده است.

چاپ سه بعدی زیستیساخت اعضای بدن با چاپگر سه بعدی

تولید چاپگرهای زیستی در ایران

جالب است بدانید که در ایران چاپگرهای زیستی نیز تولید میشوند. به تازگی پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر تولید دستگاه بایو پرینتری برای تولید بافت رگ اعلام کردند. یک شرکت ایرانی کار تحقیقاتی خود را از سال 89 آغاز کرده و در سال 91 از چاپگرهایش در نمایشگاه طلا و جواهر تهران رونمایی نموده است. مدیر فروش این شرکت درباره این دستگاه ها میگوید: “قطعات چاپگر های سه بعدی با دقت بالا در ایران نیز تولید میشوند اما قطعات چاپگرهای زیستی از کشورهای مختلف تهیه میشود چون این قانون در ماشین سازی زیستی وجود دارد که استفاده از قطعات بهتر ارجحیت دارد مثلا ممکن است دستگاه آلمانی موتور ژاپنی داشته باشد. ما نیز از همین روش استفاده میکنیم تا دستگاه دقتهای میکرونی به ما ارائه بدهد و از آنجا که کشور ما در دقتهای بالا و صدم میلیمتر تحریم است با استقبال نسبتا خوبی مواجه بوده ایم.

این فناوری یک روش ساخت است که بیشتر به قطعه سازی شبیه است تا چاپ! و ما آن را در رده ساخت قرار میدهیم. تکنولوژی این دستگاه ها بسته به کاربردش فرق میکند. در این چاپگرها دقت دستگاه و ابعاد صفحه ساخت فاکتورهای مهمی هستند. به عنوان مثال دقت ساخت بدنه ماشین با یک انگشتر ظریف فرق میکند.

همانطور که ذکر شد این چاپگرها توانایی تولید محصولات متنوعی دارند. تولید اعضای بدن از مهمترین آنهاست. در این روش که تنها چند سالی است توسط متخصصان بیوتکنولوژی مورد بررسی قرار گرفته به جای مواد پلاستیکی و فلزات مذاب از سلولهای زنده که معمولا سلولهای بنیادین هستند در چاپگرهای سه بعدی استفاده میشود و این چاپگرها سلولها را به صورت لایهای روی یکدیگر قرار میدهند.

>> دانلود طرح سه بعدی

رشد سرمایه گذاری در صنعت چاپگرهای سه بعدی در جهان

این روش تولید اعضای بدن تا حدی در جهان پیشرفت کرده که دولت چین سال گذشته مبلغ 500 میلیون دلار برای ایجاد 10 مرکز ملی استقرار و استفاده از چاپگرهای سه بعدی اختصاص داد و دانشمندان این کشور در همین سال موفق شدند با استفاده از چاپگرهای سه بعدی بیولوژیک و استفاده از سلولهای زنده در این چاپگرها به تولید گوش، کبد و کلیه بپردازند. به گفته دانشمندان چینی تولید اعضای بدن هم اکنون در مرحله آزمایشی و تنها برای تحقیقات است اما آنها اظهار اطمینان کرده اند در 10 تا 20 سال آینده بتوانند اعضای کاملی از بدن را با قابلیت پیوند زدن تولید کنند. این در حالی است که دانشمندان دانشگاه هاسلت بلژیک سال گذشته موفق شدند یک استخوان فک را برای یک زن 83 ساله بلژیکی تولید و آنرا به صورت موفقیت آمیز در بدن این زن قرار دهند.

حرف آخر این که این چاپگرها به سرعت در حال گسترش هستند و هر روز به کاربرد جدیدی از این دستگاه ها پی برده میشود. بعید نیست تا سالهای آینده پیرامون ما پر باشد از اشیایی که چاپ شده اند و دور از ذهن نیست که با گذر یک سده از عمر این تکنولوژی مردم عادی با مفهوم چاپ به معنای نشاندن مرکب به کاغذ بیگانه باشند. 

<<  3dRD بزرگترین و تخصصی ترین تولید کننده پرینتر های سه بعدی در ایران  >>

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید